Schoorsteenvegen & C.V.

Oudsbergen, Bree, Genk, Hasselt, regio Limburg
Vogels in de schoorsteen

Vogelnesten verwijderen uit de schoorsteen

Het gebeurt steeds vaker dat er vogels of vogelnesten vast geraken in het rookkanaal van een schoorsteen. Dit is zeer gevaarlijk voor u en uw medebewoners, aangezien dit onder andere kan leiden tot een koolmonoxidevergiftiging. Het nestmateriaal dat vogels gebruiken, kan daarboven ook ontvlambaar zijn, wat tot brandgevaar kan leiden. Het is dus belangrijk dat vogels en vogelnesten veilig verwijderd worden uit uw schoorsteen. In dit blogbericht vindt u enkele tips.

Welke vogels tref je aan?

Kauwen (kleine kraaiachtigen), duiven en meeuwen maken vaak een nest in een schoorsteen. Elk voorjaar gaan ze opnieuw op zoek naar een nieuwe geschikte plek. Dikwijls kiezen ze hiervoor een schoorsteen uit. Ze gebruiken takken, plastic afval, touwtjes, … eigenlijk zowat alles wat ze kunnen vinden en gebruiken voor hun nest. Vogelnesten van bepaalde vogels – waaronder de kauw – kunnen bijzonder groot worden, tot enkele kilo’s. Hoe dan ook zullen deze nesten op korte of middellange termijn uw schoorsteen doen verstoppen.

Wanneer vogelnesten verwijderen?

Het broedseizoen van vogels valt (vaak) in het voorjaar. Dit betekent echter niet dat alle nesten dan bezet zijn; sommige nesten kunnen oude nesten zijn van vorige broedjaren. U mag niet zomaar een nest verwijderen. Vraag hiervoor advies aan een erkend schoorsteenveger. Eventueel kan u ook contact opnemen met een lokaal dierenopvangcentrum, indien er toch jonge vogels in het nest in de schoorsteen blijken te zitten.

Het is belangrijk om een vogelnest zo snel mogelijk te laten verwijderen. Een vogelnest kan namelijk voor verstopping zorgen in het rookkanaal van uw schoorsteen, alsook in andere delen van uw dak, zoals de dakgoot.

Voorkom vogels op uw dak/schoorsteen

Een degelijke oplossing is om door een erkend schoorsteenveger een rooster te plaatsen op uw schoorsteen. Dit zorgt ervoor dat vogels geen toegang meer hebben tot het rookkanaal, terwijl de rook wel nog kan ontsnappen via de schoorsteen. Een rooster wordt gewoonlijk vastgemaakt of gemetseld bovenop uw schoorsteen, en bestaat uit metaal.

Daarnaast kan u ook zogenaamde vogelwering laten plaatsen op uw dak. Dit zorgt ervoor dat vogels (minder) snel een nest zullen bouwen op uw dak, of in de buurt van uw schoorsteen. Een vogelwering bestaat uit 2 kammen die in een hoek van 90* op elkaar staan.

Conclusie

Het is belangrijk dat u uw schouw regelmatig (jaarlijks) laat vegen door een erkend schoorsteenveger. Hij kan dan ook controleren of er geen vogels of vogelnesten vastzitten in uw schoorsteen, en deze eventueel verwijderen. U kunt ook proactief te werk gaan door een vogelwering of rooster op uw dak of schoorsteen te laten plaatsen. Neem contact op met Henro voor een offerte op maat.

Neem contact op

Henro is een erkend schoorsteenveger en installateur C.V. regio Limburg. Vul onderstaand formulier in om een bericht te versturen naar Henro. We contacteren u zo snel mogelijk!

  Henro - Schoorsteenveger & installateur C.V.

  Henro, erkend schoorsteenveger & installateur C.V. regio Limburg (Oudsbergen, Bree, Genk, Hasselt). Voor meer informatie of een offerte op maat, kan u altijd contact met ons opnemen.

  Stienersweg 8
  3670 Oudsbergen
  BE0820891895
  0498 79 33 22
  info@henro.be
  https://www.henro.be

  © 2021 Henro